Katalog Stron

Należy wiedzieć, że tego typu ogród ma swoje wymagania - trzeba mu poświęcić stałej uwagi. Co właściwie oznacza pielęgnacja w ogrodzie ziołowym? Pielęgnacja oznacza przycinanie rocznych przyrostów i usuwanie przekwitłych kwiatów oraz ogólne formowanie krzaczastego pokroju jesienią. Można podać taki oto przykład: szałwia po dwóch lub trzech latach wzrostu staje się bardzo wybujała i wymaga silnego przycięcia lub wykopania i zastąpiona młodą sadzonką. Warto wiedzieć, że niektóre zioła formujące kępy, na przykład szczawie, wymagają wykopywania i podziału karp, bowiem w przeciwnym wypadku zarosną całą dostępną powierzchnię. Natomiast mięty wysadzone w otwartym gruncie wymagają nieustannej kontroli i wycinania, bowiem w przeciwnym wypadku płożące się podziemne pędy rozniosą się w każdy zakątek ogrodu. Należy wiedzieć, że wiele ziół, szczególnie z rodziny selerowatych, jak lubczyk ogrodowy, rozsiewają się intensywnie same i powinny być co roku usuwane. Jeżeli dojrzałe nasiona upadną na glebę i wykiełkują, to mogą przerosnąć inne gatunki i być wówczas trudne do usunięcia.

Jak powinniśmy postępować w przypadku kiedy chcemy zbierać nasiona? Należy wiedzieć, że jeśli chcemy zbierać nasiona z naszych ziół, to wówczas powinniśmy usuwać całe rośliny z nasiennikami, zanim zaczną wysychać, następnie wiążemy je w pęczki i podwieszamy nasiennikami do dołu na paliku ponad przygotowanym zagonem, na który mają spaść nasiona. Pamiętajmy o tym, że taki sposób zbioru nasion jest dobry dla kopru ogrodowego, fenkułu włoskiego, trybuli ogrodowej czy arcydzięgielu.

Oto co należy powiedzieć o wykopywaniu i podziale karp - należy wiedzieć, że zioła jednoroczne, na przykład bazylię i koper ogrodowy, powinniśmy usuwać pod koniec sezonu wegetacji. Pamiętajmy, że nie pojawią się one ponownie w następnym roku. Natomiast szczypiorek ma podobny do traw wiązkowy system korzeniowy, jeśli więc jest to konieczne, wykopujemy karpę i dzielimy ją, usuwając splecione ze sobą korzenie wewnątrz i wysadzamy części karpy. Warto też wiedzieć, że liście niektórych ziół, na przykład majeranku i bazylii, możemy zbierać do bezpośredniego spożycia. Usuwa się wierzchołki wzrostu pędów, aby zmusić roślinę do mocnego rozkrzewienia. A w przypadki takich roślin jak lubczyk i pietruszka, powinniśmy wyłamywać zewnętrzne liście z ogonkami.

A co należy wiedzieć o suszeniu i przechowywaniu? Należy wiedzieć, że w przypadku innych ziół wymagane jest ich wysuszenie i przechowywanie po zbiorze. Zbiera się na raz tylko tyle, ile można wysuszyć jednorazowo - pamiętajmy szczególnie o tym, że składowanie po ścięciu redukuje zawartość olejków eterycznych w nich zawartych.