Katalog Stron

Święta Bożego Narodzenia to okres, kiedy gotuje się oraz piecze potrawy i ciasta, o które trudniej w pozostałe pory roku. Wśród nich jest przede wszystkim piernik – aromatyczny, pachnący przyprawami. Wiele osób nie wyobraża sobie bez niego świętowania, warto więc zawczasu postarać się o sprawdzony przepis.

Tradycyjnie pyszny

Piernik pojawia się na polskich stołach od wielu wieków, będąc jednym z wypieków, które na stałe wpisały się w tożsamość świąt. Ciemny i pachnący, często przekładany powidłami i polewany rozpuszczoną czekoladą stanowi deser, który idealnie sprawdza się jako zakończenie posiłku w gronie rodziny. Nie jest trudny w przygotowaniu, nie należy również do wypieków, które szybko nie nadawałyby się do konsumpcji.

Składniki:

– 4 szklanki mąki pszennej
– 2 szklanki cukru
– 25 dag margaryny
– 2 całe jajka
– 2 szklanki mlek
– 1 słoik powideł śliwkowych
– 3 łyżki kakao
– 2 łyżeczki sody oczyszczonej
– 1 ½ opakowania przyprawy do piernika
– 80 g czekolady mlecznej
– 800 g suszonych śliwek
– ½ szklanki śmietany 30%

Przygotowanie

Mąkę wsypać do miski, dodać sodę oraz kakao i dokładnie wymieszać.

Margarynę rozpuścić i ostudzić. Śliwki suszone zalać gorącą wodą i odstawić na bok.

Białka oddzielić od żółtek, ubić mikserem razem z cukrem, dodać żółtka i przyprawę do piernika, chwilę miksować.

Następnie, cały czas miksując, dodawać stopniowo na przemian pozostałe składniki: mąkę, margarynę, mleko i ponownie mąkę, margarynę, mleko aż do wyczerpania składników.

Na koniec ciasto połączyć z powidłami, mieszając delikatnie łyżką, i wylać do formy.

Piec w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez około 50 minut.

Po upieczeniu ułożyć na wierzch ciasta drobno pokrojone, wcześniej namoczone śliwki suszone.

Czekolady podzielić na mniejsze kawałki, przełożyć do rondelka, wlać śmietanę i gotować przez pięć minut do chwili zagotowania.

Polewę z czekolady wylać na suszone śliwki.
Ciasto schłodzić w lodówce przez około 1 godzinę.